Stav sa o jej srdce (Tamera Alexanderová)

Trilógia Belle Meade sa ku mne dostala už pred pár rokmi, kedy vydavateľstvo i527.net vydalo prvý diel pod názvom Zašepkaj jej meno. Knihy Tamery Alexanderovej som si vďaka tejto trilógii úplne zamilovala a tak som sa rozhodla, že siahnem aj po tejto poslednej časti, ktorá nesie meno Stav sa o jej srdce. Do čítania som sa púšťala s obrovským nadšením. Tuším pred rokom či dvomi som prečítala druhú časť (Získaj si jej priazeň) a bola som z nej úplne nadšená. Podobné očakávania som mala aj od posledného dielu. Po dlhom premýšľaní som si však uvedomila, že moje očakávania sa nenaplnili celkom úplne. Táto kniha sa mi páčila, no mám k nej pár výhrad, ktoré ovplyvnili môj celkový dojem.

Už nikdy sa nechcela stať tou ženou z minulosti. Želala si, aby mal jej život vyšší zmysel než len dohodnuté manželstvo, po ktorom vôbec netúžila.

Stav sa o jej srdce (Tamera Alexanderová)

Tento román nesie príbeh, ktorý sa odohral na základe skutočnej udalosti. Keď som si čítala poznámku samotnej autorky, bola som prekvapená, že takmer všetko, čo bolo v knihe napísané, sa skutočne udialo. Samozrejme, je tam zmenených pár faktov, ale to mi vôbec neprekážalo.

Ak ste si čítali anotáciu, dozvedeli ste sa, že spisovateľka sa v tomto románe zamerala na zaujímavé dejiny Ameriky, ktoré pohnú vaším srdcom. V románe sa predovšetkým riešili rasové rozdiely a celkové vnímanie sveta belochov voči čiernym. Bolo to veľmi zaujímavé a miestami až veľmi smutné, keď som si uvedomila, aká nenávisť a neprávosť sa aj v dnešnej dobe deje medzi jednotlivými rasami.

Hlavná myšlienka tejto knihy sa zaoberá práve poukázaním na tieto neprávosti, ktoré sa kedysi diali ešte vo väčšej miere, než dnes. Spisovateľka svojou knihou zvečnila skutočné udalosti, ktoré sa udiali na Fiskovej univerzite, ktorá bola určená pre oslobodených otrokov, ktorí mali takto možnosť nadobudnúť vzdelanie. No aj napriek tomu sa voči týmto ľuďom viedli rasistické postoje, nevraživosť a nenávisť. A to len preto, že boli inej farby pleti.

Niektoré šance má človek iba raz za život. A keď ich premrhá, sú nadobro preč.

Stav sa o jej srdce (Tamera Alexanderová)

Hlavná hrdinka nesmie meno Alexandra Jamisonová. Je to veľmi sympatická a múdra žena, ktorá si vás ihneď získa svojimi povahovými črtami a charizmou. Rozhodne sa odmietnuť pohodlný život a manželstvo bez lásky, ktoré jej nanútil otec. Odíde na Fiskovu univerzitu kde sa stane učiteľkou otrokov, čo jej naveky zmení život a zmýšľanie. Druhá hlavná postava menom Sylas Rutledge si moje srdce získala takisto. Bol to sympatický a rozvážny chlap, ktorý ma svojím správaním veľmi očaril. Obľúbila som si jeho láskavé srdce a emócie, ktoré sa vo mne tvorili, keď sme sa v príbehu venovali jeho osobe.

Neviem sa však vyznať vo svojich pocitoch. Keď sa tak celkovo zamyslím na týmto príbehom, vyvoláva vo mne príjemné spomienky. No ak by sa ma niekto na túto knihu opýtal, povedala by som, že bola len dobrá. Avšak nie tak dobrá, ako by som očakávala. Pre mňa to bol priemerný román, na ktorý veľmi rýchlo zabudnem. Prejde pár týždňov a nebudem si pamätať, o čom som to vlastne čítala. A viete prečo? Uvediem vám zopár dôvodov.

Na juh si neprišiel hľadať manželku. Život ho však už naučil, že najlepšie veci človeka stretnú práve vtedy, keď ich nehľadá.

Stav sa o jej srdce (Tamera Alexanderová)

Hoc bolo všetko pekné a milé, nevedelo ma to chytiť za srdce. Keď som knihu práve nečítala, nemala som nejakú silnú potrebu vrátiť sa k nej a tak som ju čítala docela dlho. Chýbala mi tam nejaká šťava, také príjemné korenie, ktoré by ju trošku obzvláštnilo. Miestami som mala pocit, že tento román je viac o politike a rasových záležitostiach a zabúda sa tam na to najdôležitejšie- pocity.

Chýbalo mi tam viac vnútorných dialógov, viac emócií, ktoré by mi vedeli priblížiť vnútorný stav a rozpoloženie postavy. Nevedela som sa vžiť do kože týchto hrdinov a preto to vo mne mnoho emócií nevyvolalo.

Ako príklad môžem uviesť vzťah medzi Alexandrou a Sylasom. Ani neviem kedy, zrazu sa do seba zaľúbili a už túžili jeden po druhom. Spisovateľka preskočila tú pasáž tohto typického iskrivého napätia, ktoré očakávam od historických romancí. Takú tú poriadnu iskru, ktorá má preskočiť medzi postavami a vy začnete túžiť po tom, aby boli postavy spolu. Tieto pocity však vo mne nevznikli, čo mi je vážne ľúto.

Nikdy nezabudnite, že kto sa venuje knihám, smeruje k slobode, ale kto knihy ignoruje,” pokračoval pán White a mnohí v miestnosti po ňom opakovali, “vracia sa späť k otroctvu.”

Stav sa o jej srdce (Tamera Alexanderová)

Taktiež som mala miestami pocit, ako keby bol tento román len do počtu. Ak môžem porovnávať s druhou časťou Získaj si jej srdce, bolo to omnoho slabšie. Získaj si jej srdce prekvitalo bohatými opismi a krásnym vzťahom, ktorý vo mne vytvoril nespočetne mnoho emócií. Tu som tieto pocity nemala.

Niektoré veci sa na konci vyriešili len tak narýchlo, a bolo mi ľúto, že sa tomu venovalo len pár strán na konci. Posledné stránky zbehli ako voda a na môj vkus boli napísané docela chladne. Zvyčajne mi pri dojímavých scénach vyskočí slzička, no v tomto románe som nemykla ani brvou. Je to zvláštne, no všetko pripisujem tým chýbajúcim emóciám, ktoré sa v románe nenachádzali.

Hoci o vás neviem veľa, slečna Jamisonová, som presvedčený, že váš sen prispeje k splneniu snov iných ľudí.

Stav sa o jej srdce (Tamera Alexanderová)

Túto knihu by som zhodnotila veľmi jednoducho a stručne. Ako oddychovka to bolo príjemné čítanie, ktoré mi dalo aj zaujímavé informácie o vtedajšom zmýšľaní a hľadení na svet. Vydavateľstvo i527.net vydáva dokonalé oddychové romány, ktoré sa vám iste zapáčia. Strhávam však body za málo emócií a miestami rýchlo napísané scény, ktoré vo mne nevedeli vyvolať žiadne pocity.

3,5/5*

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu i527.net Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť práve na TU! Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com

Informácie o titule

Z anglického originálu– To wager her heart
Žáner– Historický román
Preklad– Jana Kyseľová
Séria– Veľkostatok Belle Meade (3.časť)
Počet strán– 352
Väzba– brožovaná väzba
Rok vydania– 2019
Vydavateľstvo– i527.net
Čítané– máj 2020


Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.

Anotácia

Román Stav sa o jej srdce, ktorý sa odohráva na pozadí skutočného príbehu nashvillského statku Belle Meade a pôvodného súboru Jubilejných spevákov z Fiskovej univerzity, je úchvatným ľúbostným príbehom o túžbe po spravodlivosti a navrátení cti v období amerických dejín, keď boli tieto hodnoty neisté a dali sa vybojovať len ťažko.

Sylas Rutledge, nový vlastník Severovýchodných železníc, investoval do tohto projektu všetko, tak trochu aj preto, lebo v ňom vidí výzvu. Viac než čokoľvek iné sa však usiluje očistiť otcovo meno. Kľúč k Syovmu úspechu drží jediný muž generál William Giles Harding z nashvillského statku Belle Meade. Lenže kým Hardingovi je blízke šampanské a plnokrvníky, Syovi naopak pivo a býky.

TÚŽBA PO SPRAVODLIVOSTI
Sy potrebuje, aby mu niekto pomohol zorientovať sa v nashvillskej spoločnosti. Keď spozná Alexandru Jamisonovú, okamžite vie, že práve našiel svoju učiteľku. Čoskoro však odhalí, že pri nehode vlaku, z ktorej obviňujú jeho otca, zahynul Alexandrin snúbenec a jej svet sa roztrieštil na márne kúsky.

SNAHA O NAVRÁTENIE CTI
Keď Alexandra odmietne manželstvo, ktoré jej dohodol otec, vypočuje hlas svojho srdca a začne vyučovať na Fiskovej univerzite, prvej univerzite pre oslobodených otrokov v Spojených štátoch. Rodina a nashvillská spoločnosť však jej počínanie neschvaľujú a Alexandru zanedlho odvrhnú.
Vďaka vzťahu s rodinou Hardingovcov sa z Alexandry a Sya stanú neočakávaní spojenci. Napriek prvému dojmu si Alexandra začína Sya vážiť, dokonca jej na ňom záleží. Ako je to však možné, keď jej srdce stále patrí inému? Navyše keď Syova nevyspytateľná povaha a dobrodružná duša zaváňajú skôr nerozvážnosťou ako zodpovednosťou a cťou?
Syles Rutledge je ochotný riskovať čokoľvek, aby získal ženu, ktorú miluje. Neráta však, že v stávke bude jej srdce.
Osudy bývalého hazardného hráča z Colorada a južanskej krásky, rozhodnutej vyslobodiť sa z pút spoločenských očakávaní, spája rovnaká tragédia. Teraz musia spojiť sily, aby naplnili svoje sny ak ich však ešte predtým nerozdelí pravda.

1 Comments Add yours

  1. Mony píše:

    Ajáj, tak to by sklamalo aj mňa – tá láska…ja tiež potrebujem v knihe akúsi iskru, pomaličké zoznamovanie sa hrdinov a nie hneď zamilovanie sa a ani nevieš, kedy k tomu došlo 😀 Takže ťa chápem…knižku si však chcem prečítať, aby som mala sériu kompletnú, no inak ma to k nej až tak neťahá, nesúri to 😀
    Super recenzia a tie fotky, ach, tak tie sú DOKONALOSŤ♥♥♥, ale to sú vždy 😉 Maj sa krásne! ☺

    Páči sa mi

Pridaj komentár